owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

ŚLIWA

ŚLIWA TARNINA:

Owoce zawierają:

-antocyjany

-związki cukrowe

-pektyny

-kwasy organiczne

-fitosterol

-sole mineralne

-witaminę C

-garbniki (mają działanie zapierające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne - podobnie jak jagody)

 

Właściwości owoców:

-wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek, a także w stanach zapalnych jelit i żołądka

-dawniej wywaru z owoców używano do płukania jamy ustnej i gardła, podawało się go również w krwotokach wewnętrznych

-owoce tarniny znalazły również zastosowanie w kosmetyce

 

Właściwości kwiatów:

-stosuje się w stanach zapalnych dróg moczowych (dzieki flawonoidom działaja moczopędnie i usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii)

-mają również lekkie działanie przeczyszczające - przeciwne działanie jak owoce tarniny

 

Zastosowanie owoców:

-do bezpośredniego spożycia nadają się po przemrożeniu – stają się wówczas znacznie bardziej słodkie, gdyż zmniejsza się w nich zawartość kwasów i garbników

-PESTKI OWOCÓW TARNINY zawierają cyjanowodór (kwas pruski) - który moze dopowadzić do zatucia, dlatego nie powinno się ich spożywać !!!

-doskonale nadają się na przetwory domowe (soki, dżemy, konfitury, kompoty, alkohole: wina i lecznicze nalewki - tarninówka)

 

PRZEPIS NA NALEWKĘ Z TARNINY - TARNINÓWKĘ

Składniki:

-1 kg owoców tarniny (umytych i wydrylowanych, zebranych po przymrozkach lub zmrożonych wcześniej w zamrażarce)

-0,5 l wódki (40%)

-0,5 l spirytusu (96%)

Owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni potrząsamy. Po upływie miesiąca zlewamy alkohol i wstawiamy go do lodówki. Owoce zasypujemy szkalnką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wytworzy się syrop.

Nastepnie łączymy syrop z alkoholem, mieszamy i odstawiamy na tydzień. Nastepnie przecedzamy, zlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące.

Doskonałe dodatki do nalwki z tarniny to: jałowiec, mgoździki, dereń, śliwki i rodzynki.